Keçiboynuzu Özü Nedir? Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Özü

Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu bitkisinin tohumlarından elde edilen ve % 100 doğal bir gıda maddesidir. Krem peynir, yoğurt ve dondurma gibi gıdalara aroma verici olarak eklenir. Gıdaların kalınlaşmasını ve stabilize olmasını sağladığı için gıda sektöründe yaygın olarak kullanılır. Diğer bitkilerin aksine glüten içermez. Böylece glüten alerjisi olan çölyak hastalarına özel yapılan yiyecek ve çikolatalara da eklenir.

Keçiboynuzu Özünün Besin Değeri

Zengin besin ve vitamin içeriğine sahip keçiboynuzu meyvesinin çekirdeğinden elde edilen keçiboynuzu özü, oldukça değerli bir besindir. Çinko, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve fosfor gibi vücudun ihtiyacı olan mineralleri barındırır. Bunun yanında A, B grubu, E ve K vitamini açısından da zengindir. Şeker oranı yüksektir. 7 gramlık keçiboynuzu özünde yaklaşık olarak 2 gram karbonhidrat bulunur. 14 gramı ortalama 17 kaloridir. 3 gramı 1 gram kadar fiber içerirken lif oranı da son derece yüksektir.

Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir?

Akdeniz ikliminde yetişen keçiboynuzu meyvesi ülkemizde yaygın olarak kullanılıyor. Birçok besine doğal gıda maddesi olarak eklenen keçiboynuzu özü, tek başına da satılmaktadır. Özellikle bağışıklığı güçlendirip hastalıklara karşı direnç artıran bu özüt, çocuklu ailelerin de vazgeçilmezi oluyor. Sık sık hastalanıyorsanız ve enerjiniz düşükse keçiboynuzu özünü mutlaka denemelisiniz.

Keçiboynuzu özünün faydaları şu şekildedir:

  • Enerji verir.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Balgam sökücüdür.
  • Cinsel performansı artırır.
  • Sperm sayısını artırır.
  • Vücutta biriken radyasyon gibi zararlı dalgaların uzaklaştırılmasını sağlar.
  • Kan yapar.
  • Diş ve diş eti rahatsızlıklarında fayda sağlar.
  • Üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Hücre onarıcı etki gösterir.

Keçiboynuzu özü yoğun aroma içerdiği için kullanırken tavsiye edilen miktarın dışına çıkmamak gerekiyor.

Keçiboynuzu Özü Ne Kadar Kullanılmalı?

Her ne kadar doğal olsa da gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi fayda yerine zarar sağlayabiliyor. Bu nedenle, keçiboynuzu özünün ne kadar ve nasıl tüketileceğini bilmekte yarar var. Kronik bir rahatsızlığı olmayan yetişkinlerin günde 2 yemek kaşığı tüketmesi önerilir. Sabah ve akşam birer kaşık olacak şekilde tüketilmelidir. Çocuklar için günlük 1 yemek kaşığı yeterlidir. Enerji vereceği için sabah kahvaltıda tüketilmesi önerilir.

Keçiboynuzu Özü Kullanımı

Keçiboynuzu özü yoğun bir çikolata aromasına sahiptir. Pekmez formuna göre daha ağır olduğu için doğrudan tüketmekte zorlanabilirsiniz. Bunun yerine su ile karıştırarak meyve suyu gibi tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yoğurda katarak da bu sağlıklı ve lezzetli gıdadan yararlanabilirsiniz.