Papatya Çayı Nedir? Ne İşe Yarar?

Papatya Çayı

Papatya çayı, doğal ve güzel tadının yanı sıra vücuda yararlar sağlayan popüler içecekler arasında yer almaktadır. Bu çay, papatya çiçeklerinin toplanıp kurutulmasıyla elde edilmektedir. Kafein içermemesinden dolayı yeşil ve siyah çaylara alternatif olarak tüketilmektedir. Papatya çayının faydaları, farklı türlerde antioksidan barındırmasından kaynaklanıyor. Bu antioksidanlardan bazıları ise, kalp hastalıkları ve çeşitli kanserler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma riskini yüksek oranda azaltmaktadır. Papatya çayı aynı zamanda uyku ve sindirim sistemine yardımcı olacak özelliklere sahiptir.

Papatya çayının faydaları

  • Papatya çayının uyku üzerindeki etkileri

Papatya çayı, Uyku kalitesini arttıran benzersiz bir içecektir. Bu özelliği eski tıp uygulamalarından beri bilinmektedir. Papatyalar, beyinde uykusuzluğu azaltan ve uykunun gelmesini sağlayan apigenin adı verilen bir antioksidan içerir. Apigenin kronik uykusuzluğa da iyi gelmektedir.

  • Papatya çayının sindirim sistemi üzerindeki etkileri

Bağırsaklarımız vücudun ikinci beyni olarak nitelendirilir, bu nedenle düzeli bir sindirim sistemi sağlık açısından son derece mühimdir. Papatya çayı, geleneksel olarak gaz, mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında tedavi amacıyla kullanılmıştır.

  • Papatya çayının belirli kanser türlerine karşı potansiyel koruculuğu

Papatya, daha önceden belirtildiği gibi antioksidan olan apigenin içermektedir. Hücre kültürü üzerinde yapılan deneylerinde de apigenin özellikle, sindirim sistemi, göğüs, deri, prostat ve rahim kanseri hücreleri ile savaştığı gözlemlenmiştir. Ayrıca 537 kişiyle yapılan bir test sonucu, haftada 2-6 kez papatya çayı içenlerin, içmeyenlere göre tiroid kanseri gelişmesinin önemli ölçüde azalması gözlemlenmiştir.

  • Papatya çayının kan şekeri üzerindeki faydaları

Papatya çayı içmek kan şekeri seviyesini düşürmede önemli rol oynar. Ayrıca papatya çayında bulunan antienflamatuar özellikler, kan şekeri seviyesini kronik olarak yükseldiğinde ortaya çıkan pankreas hücre zararına karşı savaşabilmektedir. Pankreas, kandaki şekeri düşürmekten sorumlu hormon olan insülini ürettiği için, diyabet hastalığında, sağlıklı tutulması son derece önemli bir organdır.

  • Papatya çayının kalp sağlığı üzerindeki etkileri

Kan basıncı olan tansiyon ve kolesterol, kalp hastalıklarının başında gelmektedir. Papatya çayının içinde bol miktarda bulunan ve iyi bir antioksidan olarak bilinen flavonun bu belirteçleri nasıl etkilediği araştırılmıştır.

64 diyabetik hastayı içermekte olan bir çalışmada; yemekle papatya çayı tüketenlerin toplam kolesterol, trigliserit ve kötü kolesterol LDL kolesterol düzeylerinde, su içenlere kıyasla önemli oranda iyileşmeler olduğu gözlemlenmiştir. Papatya çayının kalp sağlığını geliştirmedeki rolünü doğrulamak adına daha fazla araştırma yapılması gerekse de bu etkiler ispatlanıncaya kadar günlük diyete ilave etmenin faydası bulunur.

Papatya çayının diğer potansiyel yararları

Papatya çayının aşağıdaki sıralanan yararları geleneksel yöntemlere dayanmaktadır ve bilimsel araştırmalara desteklenmemektedir:

  • Bağışıklık sistemini  kuvvetlendirmek: Yine geleneksel tedavilerde tavsiye edilen bir uygulama soğuk algınlığını önlemek ve tedavi etmek için papatya çayı tüketmektir. Bununla birlikte, papatya çayının soğuk algınlığını tam anlamıyla önlediğine ya da daha hızlı önlediğine karşı bir klinik çalışma yoktur. Bazı doktorlar papatya çayının boğaz ağrılarına iyi geldiğini belirtmiştir.
  • Anksiyete ve depresyonu hafifletmek: Papatya özünün anksiyetin ve depresyonun şiddetini azalttığına dair bazı kanıtlar bulunmaktadır ancak bu çaydan ziyade, çoğunluklu aromaterapi olarak kullanılmasına veya ek olarak alınmasına dayanmaktadır.
  • Cilt sağlığını iyileştirmek: Sabunlar, losyonlar ya da göz kremleri  gibi kozmetik ürünler papatya özü içermektedir. Bu tip ürünlerin ise genellikle nemlendirici olduğu ve ciltteki iltihaplarda azalma, düzelme olduğu gözlemlenmiştir.
  • Kemik kaybını önlemek: Bazı uzmanlar, papatya çayının osteoporoz gibi durumlara yol açan kemik kaybını önlemede rol oynayabileceğini iddia etse de bu konuyla ilgili bilimsel kanıtlar zayıftır.

Bu sağlık iddiaları hakkında kanıt olmaması, yanlış oldukları anlamına gelmemektedir. Bu iddialar gelecekte uygun klinik araştırmalar ile kanıtlanabilir.

Papatya çayının yan etkileri

Papatya çayı içmek çoğu insan için hiçbir risk teşkil etmez fakat,  papatya ailesinden olan yakup otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan bireylerde, papatya alerjisinin de ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ettiği zaman tahrişe neden olabilmektedir. Dahası ise bu tahriş konjonktivite yol açabilmektedir.

Select your currency
TRY Türk lirası