Yemeklere değişik bir tat katan zencefil, alternatif tıpta da yaygın olarak kullanılmaktadır. Zencefilin ilaç olarak kullanımı, nerede ise insanlık tarihi kadar eskidir. Özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan zencefil, sağlık açısından önemli bir bitkidir.
Zencefil Nedir?
Zencefil yaygın olarak Çin’de kullanılan ve iki metreye kadar ulaşan bir bitkidir. Ülkemizde yetişmeyen bu bitkinin ginger ve zingiber gibi adları da bulunmaktadır. Zencefilin en çok yetiştirildiği ülkeler arasında Hindistan, Avustralya ve Endonezya bulunuyor. Zencefil zengin bir içeriğe sahiptir. İçeriğinde; karbonhidrat, protein, yağ, diyet lifi, potasyum, bakır, magnezyum, C ve Bvitaminleri ile fosfor ve demir de bulunuyor.
Zencefilin Faydaları Nelerdir?
Zencefilin nerede ise vücudun her organı üzerinde, ayrı bir faydası bulunuyor.
Bunlar şu şekildedir;
- Mide ve sindirim sistemine faydaları: mide şişkinliğini azaltırken, hazımsızlığa da iyi gelmektedir. Hamilelikten kaynaklı olanlar da dahil olmak üzere, mide bulantısının geçmesine yardımcı olur. Barsak ve midedeki gazın dışarı atılmasını sağlar, bağırsakların çalışma düzenini normalleştirerek, ishali önler. Reflü ve ülserin olumsuz etkilerini azaltır. Bağırsak kaslarını güçlendirip, kabızlığı önler, ayrıca toksinlerin atılımına katkı sağlar.
- Solunum yolları ile kalbe faydaları: kandaki zararlı kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini önemli oranda azaltır. Yağ halinde kullanıldığında, nefes darlığının tedavisine yardımcı olur
- Enfeksiyonlara karşı faydaları: bağışıklık sistemlerini güçlendirdiği için, vücudun enfeksiyonlara karşı direncini de arttırmaktadır. Mantar, bağırsak ve mide enfeksiyonlarının tedavisinde, güçlü bir etkisi bulunuyor.
- Ağrı kesici özelliği: eklem ağrıları da dahil, vücutta oluşan tüm ağrıların şiddetlerini önemli ölçüde azaltmaktadır. Kadınların adet dönemlerinde oluşan, ağrılı spazmların tedavisine yardımcı olur
Zencefilin birçok kanser çeşidi üzerinde olumlu etkisi bulunuyor. Özellikle kolon ve yumurtalık kanserleri üzerindeki tedavi etkisi, kanıtlanmış durumdadır.
Zencefil Nasıl Tüketilir?
Zencefil yemeklerde genellikle küçük parçalar halinde veya rendelenmiş olarak kullanılmaktadır. Sağlık açısından ise, yaygın olarak toz şeklinde tüketilmektedir. Zencefil macun olarak da sıklıkla kullanılmakta, yağ ve krem şeklinde de tüketilmektedir.
Zencefilin Zararı Var mıdır?
Tüm bitkilerde olduğu gibi, zencefil de aşırı tüketilmemelidir. Uzmanlar, günlük olarak en fazla iki gram zencefil tüketimini önermektedir. Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatması ve kan sulandırıcı özellikleri nedeni ile ameliyatlardan önce kullanılmamalıdır. Ayrıca hamile kadınların zencefil tüketimi, normalden daha da az olması gerekiyor.